Waarom je eerst de afsluitfolie van je plastic bakje of schaaltje moet halen

 

Toegegeven, we hebben een grote beroepsmisvorming. Wie aan de slag is bij Fost Plus, kan het niet laten om bij vrienden of familie eventjes naar de PMD-zak te loeren als we er iets in moeten gooien. En een van de sorteerfouten die we het vaakst aantreffen, is dat afsluitfolie niet los is gemaakt van een bakje of schaaltje. 

Maar waarom vragen we dat je een folie van een plastic potje of bakje eerst verwijdert? Heel simpel: de plastic folie is een ander materiaal dan het plastic bakje en beide materialen worden apart gerecycleerd. Hangt de folie nog aan het bakje, dan is de kans zeer groot dat die folie niet wordt gerecycleerd, omdat die in het sorteercentrum niet correct kon gesorteerd worden. En da’s natuurlijk zonde. 

Afsluitfolie los van het potje

Hoe zit dat dan concreet?

Al het PMD dat jij in de blauwe zak sorteert, komt terecht in een van de verschillende Belgische sorteercentra. In die sorteerbedrijven worden de verpakkingen van elkaar gescheiden via verschillende machines en technieken. Aan het einde van de rit zijn er maar liefst zestien verschillende soorten materialen van elkaar gescheiden. Onder de P van PMD, plastic verpakkingen, zitten maar liefst elf van die zestien materialen. Een plastic potje of bakje kan behoren tot materiaalstromen als ‘PET-schaaltjes’, ‘polypropyleen’, ‘HDPE’, … 
 

Sorteercentrum Indaver

De afsluitfolie van het plastic potje of bakje hoort niet bij een van bovenstaande materiaalstromen, maar bij een van de twee foliestromen, of bij de stroom ‘klein aluminium’ als het gaat om een zuivere aluminium afsluitfolie.

Sommige afsluitfolies zijn echter niet recycleerbaar en horen bij het restafval, wanneer ze zijn gemaakt uit verschillende materialen die niet van elkaar kunnen worden gehaald. Denk maar aan een potje yoghurt waarvan de afsluitfolie een mix is van plastic en papier. Fost Plus streeft er alvast naar dat alle verpakkingen recycleerbaar zijn en dat dit type afsluitfolie verdwijnt.

Hoe worden bakjes en folies dan van elkaar gescheiden in het sorteercentrum? Folies worden gescheiden van het andere PMD via windzifters die de folies wegzuigen, plastic potjes en bakjes worden gescheiden via optische scheiders. Hangt de folie nog aan het bakje, dan zal deze dus niet gescheiden worden via de windzifters, want die kunnen enkel heel licht plastic oppikken.
 

Conclusie

Hoef jij te weten welke folie tot welke materiaalstroom behoort? Helemaal niet. Zolang je weet dat je de plastic folie op het plastic bakje van elkaar moet scheiden zodat ze in aparte balen terechtkomen in het sorteercentrum, en nadien in aparte recyclagebedrijven gerecycleerd worden.

Sorteertwijfels? Vul bovenaan deze pagina in wat je wilt sorteren en krijg meteen het antwoord.

Gooi geen elektrische apparaten of batterijen bij PMD
BlogSorteren

Waar gooi je kapotte elektro en lege batterijen?

04/06/2024

Sleeve losmaken
BlogSorteren

Hoe het losscheuren van een sleeve ervoor zorgt dat je plastic pot of fles correct wordt gesorteerd

04/06/2024

Afsluitfolie los van het schaaltje
BlogSorteren

Waarom je eerst de afsluitfolie van je plastic bakje of schaaltje moet halen

04/06/2024

Koffiecapsules bij PMD
BlogSorteren

Koffiecapsules in de blauwe zak? Jazeker!

03/06/2024

Een dichtgeknoopt zakje bij PMD? Geen goed idee!
BlogSorteren

PMD-zak geweigerd? Kans dat het door in elkaar gestoken potten of gevulde zakjes komt

13/05/2024