Hoe het losscheuren van een sleeve ervoor zorgt dat je plastic pot of fles correct wordt gesorteerd

 

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar op meer en meer flessen en potten zie je een scheurlijn. Het gaat dan om flessen en potten die van kop tot teen bedekt worden door een folie of kartonnen wikkel. Dat noemen we een sleeve, het Engelse woord voor mouw. En die maak je best los. 

Meer en meer zien we dat er rond plastic flessen een zogeheten sleeve zit. Dat zijn plastic folies die een fles helemaal bedekken. Ze worden niet enkel gebruikt zodat de verpakking er kleurrijk uitziet, maar het zorgt er bij transparante PET-flessen vooral voor dat de inhoud niet snel vervalt. Sommige vloeistoffen zoals zuivel zijn namelijk erg gevoelig voor zonlicht. Maar zo’n sleeve kan verhinderen dat de sorteerinstallatie het flesje zelf niet meer herkent. De inhoud van de blauwe zak wordt namelijk verder uitgesorteerd in zestien verschillende materiaalstromen. Vier van die materiaalstromen zijn PET-flessen: heldere PET, blauwe PET, gekleurde PET, opake PET. Als de sleeve nog rond een PET-fles zit, is de kans groot dat de sorteermachine die niet in de juiste PET-stroom zal sorteren.

Daarom kan je zo’n scheurlijn of ritssluiting gebruiken om de sleeve eenvoudig te verwijderen. Zo wordt de perfect recycleerbare PET-fles correct herkend én gerecycleerd, en wordt de plastic sleeve zelf ook in de juiste materiaalstroom gesorteerd.
 

scheurlijn plastic fles
kartonnen wikkel verwijderen van plastic potten

En wat met kartonnen wikkels?

Kartonnen sleeves zie je veel bij plastic potten, zoals grote yoghurtpotten of dozen voor waspods. Ook daar is de boodschap eenvoudig: maak de wikkel los, zodat je plastic pot correct wordt gesorteerd en gerecycleerd. Maar in tegenstelling tot de plastic sleeves gooi je de kartonnen jasjes niet bij het PMD, wel bij papier-karton. Zo worden ook kartonnen sleeves gerecycleerd.

 

Sorteertwijfels? Vul bovenaan deze pagina in wat je wilt sorteren en krijg meteen het antwoord.
 

Gooi geen elektrische apparaten of batterijen bij PMD
BlogSorteren

Waar gooi je kapotte elektro en lege batterijen?

04/06/2024

Sleeve losmaken
BlogSorteren

Hoe het losscheuren van een sleeve ervoor zorgt dat je plastic pot of fles correct wordt gesorteerd

04/06/2024

Afsluitfolie los van het schaaltje
BlogSorteren

Waarom je eerst de afsluitfolie van je plastic bakje of schaaltje moet halen

04/06/2024

Koffiecapsules bij PMD
BlogSorteren

Koffiecapsules in de blauwe zak? Jazeker!

03/06/2024

Een dichtgeknoopt zakje bij PMD? Geen goed idee!
BlogSorteren

PMD-zak geweigerd? Kans dat het door in elkaar gestoken potten of gevulde zakjes komt

13/05/2024