Casestudy

FrieslandCampina maakt overstap van HDPE naar PET

 

Na de aankondiging in 2021 van 100% gerecycleerde PET-flessen voor Cécémel is de switch van HDPE naar PET een volgende stap in FrieslandCampina’s duurzaamheidsstrategie. Dankzij de investering zullen alle melk- en roomproducten van FrieslandCampina gefaseerd overgaan van een verpakking in HDPE-flessen naar PET-flessen, die zoveel mogelijk uit gerecycleerd material bestaan. De eerste room in PET-fles is vanaf nu beschikbaar.

Zuivelproducten worden vaak in HDPE-flessen verpakt. Het is een stevig, licht en veilig materiaal dat bovendien ondoordringbaar is. Zuivel is namelijk erg gevoelig aan licht. HDPE is daarnaast ook  perfect recycleerbaar via het PMD. Het nadeel is echter dat gerecycleerd HDPE vooralsnog niet gebruikt mag worden om nieuwe voedselverpakkingen van te maken. Het recyclaat van HDPE wordt bijgevolg gebruikt om non-food verpakkingen te maken, net als boxen, dozen en buizen. Dat is een perfecte toepassing binnen het circulaire denken. Voor het gebruik van gerecycleerd materiaal in drankverpakkingen, worden de Europese vereisten echter steeds strenger. FrieslandCampina past haar beleid in lijn daarmee aan en maakt daarom de overgang van HDPE naar opake PET. 

 

Verpakking uit gerecycleerd materiaal 

Opake PET is een materiaal dat steeds meer wordt gebruikt ter vervanging van HDPE in levensmiddelentoepassingen. Net als HDPE biedt de opaciteit bescherming tegen licht en zonnestralen wat belangrijk is voor zuivel. En net als de andere PET-fracties, kunnen en mogen verpakkingen voor levensmiddelen in opake PET ook uit gerecycleerd materiaal bestaan. 

Opake PET is een nieuwe materiaalsoort, die vanaf 2023 als 15e fractie in de sorteercentra uit de blauwe zak gesorteerd zal worden. Vandaag lopen er al proefprojecten, zodat opake PET-flessen die nu al bij het PMD terechtkomen ook gesorteerd en bijgevolg gerecycleerd worden. In januari 2022 werd het contract toegekend voor een nieuwe recyclagefabriek in Neufchâteau, die complexe PET-verpakkingen zal recycleren, waaronder PET-schaaltjes en opake PET-flessen. Vanaf 2024 zal het materiaal dus ook in eigen land gerecycleerd worden.

Zo’n nieuwe materiaalsoort recycleren, betekent een flinke investering voor de industrie. Het is het beste bewijs van hun toewijding. De recyclageketen voor een nieuw materiaal is immers niet vanaf de eerste dag rendabel. Zo dienen de sorteerlijnen aangepast te worden. Via het Groene Punt betalen bedrijven de kosten voor de inzameling, sortering en recyclage van hun verpakkingen. 

 

Milieuvriendelijkere dop 

Alle flessen van FrieslandCampina krijgen op termijn ook een milieuvriendelijkere dop of tethered cap die aan de fles vast blijft zitten. Dat is vanaf juli 2024 verplicht voor PET-flessen tot 3 liter. Het doel is om de doppen samen met de flessen te recycleren en zo zwerfvuil te voorkomen. De sorteerinstructies geven vandaag al aan dat je de flessen best overlangs plat duwt en daarna de dop er opnieuw opschroeft. Dat bespaart plaats in de PMD-zak en voorkomt dat de fles gaat rollen op de sorteerband. 

De eerste PET-verpakkingen voor room liggen vanaf november 2022 in de winkel.