PMD-zak geweigerd? Kans dat het door in elkaar gestoken potten of gevulde zakjes komt

 

In de blauwe zak kan je heel wat verpakkingen sorteren: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Nadat je PMD-zak is opgehaald, komt je PMD in het sorteercentrum terecht, waar het PMD nog verder wordt uitgesorteerd in maar liefst 16 verschillende materiaalstromen. Maar da's niet mogelijk als je verpakkingen in elkaar stapelt, of een dichtgeknoopt zakje gevuld met PMD in je blauwe zak stopt. En dan bestaat de kans dat de ophaler een weigeringssticker op je PMD-zak kleeft met 'Sorry, we konden je PMD-zak niet ophalen'.

Stel: voordat je een leeg plastic zakje in de blauwe zak gooit, denk je: ‘ik zal even dat zakje vullen met PMD en zodra dat zakje vol is, knoop ik het dicht en gooi ik het in de blauwe zak’. Lijkt een no-brainer, en zeker handig als je in de keuken geen plaats hebt om een volledige blauwe zak op te bergen. Maar als je dat zakje dichtmaakt en zo in de blauwe zak gooit, dan hebben dat zakje én de verpakkingen erin geen schijn van kans om herkend te worden in de sorteerinstallaties. Hetzelfde met een plastic pot die je vult met PMD en afsluit. Resultaat: hoewel je wel degelijk PMD in de blauwe zak sorteert, door deze handeling zal je PMD niet gerecycleerd maar verbrand worden.

zakje vullen met PMD? Opletten!

Uiteraard mag je je PMD eerst verzamelen in een kleiner zakje, maar zodra dat zakje vol is, kieper het verzamelde PMD in dat zakje eerst uit in de blauwe zak, gevolgd door het zakje zelf. Zo heb je al je PMD los in de blauwe zak gestoken en zal alles verder kunnen verwerkt worden in de sorteerinstallaties en nadien bij de recyclagebedrijven.

plastic potjes niet in elkaar steken

En wat was dat met potjes in elkaar steken? Dat geeft hetzelfde probleem. De sorteerinstallaties herkennen verpakkingen op verschillende manieren: bijna-infrarood, technische eigenschappen (zoals ferrometaal bij de metalen verpakkingen), enzovoort. Maar zodra je bloempotjes, yoghurtpotjes of andere potten begint te stapelen, worden deze door de vorm of door het gewicht niet meer correct gesorteerd. Ook hier worden je sorteerinspanningen dan teniet gedaan en gaan die in elkaar gestoken potten naar het residu en bijgevolg naar verbranding.

Een handig overzichtje van de sorteerregels én de juiste handelingen voor een goede recyclage? Die kan je hier downloaden.

 

Sorteertwijfels? Vul je twijfel in bovenaan deze pagina en krijg meteen de juiste sorteerinstructie.