Nieuws

Sinds 1 januari zijn meer metalen verpakkingen aanvaard in de Nieuwe Blauwe Zak

 

De Nieuwe Blauwe Zak verwelkomt nieuwe metalen verpakkingen. We hebben het dan over spuitbussen in alle soorten en maten. Vroeger mochten immers enkel spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica in de Nieuwe Blauwe Zak. Nu kunnen er dus meer metalen verpakkingen ingezameld, gesorteerd en vervolgens gerecycleerd worden. En door de uitbreiding van de sorteerregels wordt de soorteerboodschap voor burgers opnieuw eenvoudiger.

Wat verstaan we onder spuitbussen?

Spuitbussen worden niet alleen gebruikt voor voedingsproducten (bijvoorbeeld voor slagroom) en cosmetica (zoals voor haarlak), je vindt ze ook bij de luchtverfrissers, schoenpoetsmiddelen enz. Al die bussen mogen dus vanaf nu in de PMD-zak.

Meer verpakkingen ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd

Omdat de sorteerregels uitgebreid zijn, groeit het aantal metalen verpakkingen dat ingezameld en vervolgens gesorteerd wordt in onze nieuwe PMD-sorteercentra. Bijgevolg zullen we nog meer metalen verpakkingen kunnen recycleren. Het recyclagepercentage van huishoudelijke verpakkingen die in België op de markt gebracht worden, zal dus nog meer stijgen.

De meeste spuitbussen zijn uit aluminium of staal vervaardigd. Die materialen kunnen oneindig vaak gerecycleerd worden zonder hun kwaliteit te verliezen. Bovendien is er voor de recyclage van aluminium 95% minder energie, en voor die van staal 85% minder energie, nodig vergeleken met de energie de gebruikt wordt om nieuw staal of aluminium te produceren. Door te recycleren, daalt de CO2-uitstoot dus drastisch.

Alle spuitbussen zijn welkom in de Nieuwe Blauwe Zak, behalve ...

Sommige verpakkingen (waaronder spuitbussen) horen bij het Klein Gevaarlijk Afval. Klein Gevaarlijk Afval afkomstig van huishoudens bevat giftige stoffen.

Het is niet toegestaan om dat afval in de Nieuwe Blauwe Zak te gooien, want het moet op een specifieke manier verwerkt worden en is gevaarlijk voor het personeel van de sorteercentra. Het moet naar het recyclagepark gebracht worden zodat gespecialiseerde bedrijven het op een veilige manier kunnen verwerken. Het gaat dan over de volgende verpakkingen:

     
-    verpakkingen met een veiligheidsdop voor kinderen;
-    verpakkingen van verf en vernis, lijm, brandstof, smeermiddelen, motorolie, pesticiden en silicone.
-    verpakkingen met de pictogrammen: 

pictos dangereux