Nieuws

Smurf jij al je verpakkingen correct?

 

Onze Sorteersmurfen komen deze zomer naar je toe!

Wie deze zomer een lokaal evenement bezoekt, maakt grote kans om onze Sorteersmurfen tegen het lijf te lopen. Breng ze zeker een bezoekje, want ze helpen je om je laatste sorteertwijfels weg te nemen. Je smurft toch ook mee?


Met de Nieuwe Blauwe Zak is sorteren eenvoudiger dan ooit. Er mogen veel meer verpakkingen bij PMD dan vroeger, van yoghurtpotjes tot plastic zakjes. Toch blijven er nog heel wat twijfelgevallen bestaan, zo bleek onlangs nog uit een enquête. En dat is zonde, want elke verpakking die verloren gaat is er een te veel.

gezin

Duik in de wereld van de Smurfen

Daar willen we met onze Sorteersmurfen iets aan doen. We sloten in 2020 een samenwerkingsovereenkomst met IMPS, het bedrijf achter de Smurfen. De tekenfilmhelden zijn niet alleen geliefd bij jong en oud, ze zijn ook blauw, al meer dan twintig jaar de kleur van onze PMD-zakken. Een gloednieuw Smurfengezin – mama, papa, meisje en jongen – werd in het leven geroepen om iedereen op een laagdrempelige manier vertrouwd te maken met de uitgebreide sorteerregels voor PMD. 

Ze figureren sinds kort ook in een gloednieuwe sorteerstand die we samen met AlterEyes en Indiandribble ontwikkelden. Deelnemers aan het spel krijgen een Virtual Reality-bril opgezet en worden ondergedompeld in het universum van de Smurfen. Je gaat een Smurfenhuisje binnen met één simpele opdracht: zoveel mogelijk verpakkingen correct sorteren.

Het spel start in de keuken, waar je tien items ontdekt. Je neemt de items die je wil sorteren vast met behulp van een controller en je laat ze in de PMD-zak vallen. Gooi je iets in de PMD-zak dat er niet in thuishoort, dan krijg je meteen ook de nodige uitleg waarom dat niet mag 

spel 2
spel

Lasagnebakjes en tandpastatubes

Het spel verplaatst zich vervolgens naar de Smurfenbadkamer, waar je nog eens tien items kan sorteren, en eindigt in de Smurfenwerkplaats waar je de laatste 10 voorwerpen vindt. Bij de voorwerpen die je in de drie ruimtes kan sorteren zitten heel wat typische twijfelgevallen, zoals een aluminium lasagnebakje (wel degelijk PMD), een tandpastatube (ook PMD), piepschuim (geen PMD) en een plastic emmer (ook geen PMD!).
Omstaanders kunnen de avonturen intussen meevolgen op een tv-scherm, en de spelers krijgen als beloning een aantal Smurfengoodies mee, waaronder een spelletjesboek.
In 2021 waren de Sorteersmurfen al te gast in Drogenbos, Kortrijk, Sint-Niklaas en Ternat. Dit jaar staan alvast Brugge, Brussel, De Pinte en Lebbeke op de planning. Tot binnenkort!

Je wil de Sorteersmurfen ook in jouw gemeente?

De sorteerstand van de Sorteersmurfen is een ideale attractie voor lokale evenementen zoals markten, kermissen, beurzen, festivals of sportwedstrijden. Gemeenten kunnen de sorteerstand reserveren via hun afvalintercommunale.