Terugblik op Empack 2022

 

Top 5 vragen over de recycleerbaarheid van verpakkingen

 

Fost Plus was op 14 en 15 september aanwezig met een stand op de verpakkingsbeurs Empack. Onze Sustainable Packaging Manager Annemarie Abbeel stelde de Design4Recycling richtlijnen van Fost Plus voor tijdens het live seminarie ‘Circulaire voedselverpakkingen vanuit diverse perspectieven bekeken’ in samenwerking met Fevia, Valipac, Pack4Food en Flanders Food. Daarnaast konden bedrijven ook op onze stand terecht voor persoonlijk advies over de recycleerbaarheid van hun verpakkingen, rekening houdend met de huidige inzameling-, sortering- en recyclage-infrastructuur en processen in België. 5 vragen kwamen het vaakst terug. 

Annemarie Abbeel: “De verpakkende bedrijven delen een gezamenlijke ambitie: een recyclageoplossing vinden voor alle huishoudelijke verpakkingen tegen 2025. Die deadline nadert zeer snel en we merken dat er nog heel wat werk aan de winkel is. We zijn dan ook verheugd over de grote interesse in het seminarie en het feit dat bedrijven de weg naar Fost Plus vinden om hen te helpen met hun verpakkingsstrategie.”

 

Top 5 vragen over verpakkingen: 

1. Zijn zwarte schaaltjes recycleerbaar in België? 
Neen. We raden zeker af om zwarte schaaltjes, zoals voor vlees, vis of charcuterie te gebruiken. Deze kunnen immers niet gedetecteerd kunnen worden door de NIR detectors in de sorteercentra. Daardoor belanden de meeste van die schalen bij het residu dat naar verbranding gaat. 
TIP: kies voor transparante materialen of lichte kleuren. Deze zijn niet alleen beter herkenbaar, maar donkere kleuren kunnen het recyclaat verkleuren wat de toepassingen zou kunnen beperken. 

2. Is polystyreen een goede materiaalkeuze?
Ja. De materiaalkeuze hangt van verschillende factoren af. Vanuit het oogpunt van recyclage is polystyreen valabel. De 5 sorteercentra in België sorteren polystyreen uit in een aparte materiaalstroom voor recyclage. Polystyreen wordt vandaag voornamelijk gerecycleerd bij onze partners in Duitsland, maar we kijken naar opportuniteiten om ook die recyclage naar België te halen. 
TIP: verpakkingen in XPS mogen ook bij het PMD gesorteerd worden. Deze materiaalstroom wordt samen met PS gesorteerd. 

3. Mogen we voor onze omverpakkingsfilms polypropyleen of polyethyleen gebruiken?
Ja. Films die groter zijn dan 4 op 4 cm worden uitgesorteerd in een stroom PE-films en een stroom other films, waarin vooral PP zit. Beide materiaalstromen worden in België gerecycleerd. 
TIP: wist je dat PE-films gerecycleerd worden tot grondstof om nieuwe films mee te maken? De nieuwe recyclagefabriek Ecoo Beringen kan film-tot-film recycleren. 

4. Kunnen opake PET-verpakkingen gerecycleerd worden in België?
Ja en neen. Opake PET-flessen worden vanaf 1 januari 2023 als een aparte materiaalstroom uitgesorteerd voor recyclage. We sloten eerder dit jaar een contract af voor de bouw van een nieuwe recyclagefabriek in Neufchâteau die complexe PET-verpakkingen zal recycleren, waaronder deze opake PET-flessen. Tot dat deze klaar is, wordt de materiaalstroom gerecycleerd bij onze partners in de buurlanden. Opake schaaltjes en potjes worden voorlopig niet mee gesorteerd. 
TIP: lijmen en inkten kunnen het recyclageproces verstoren. Beperk daarom de hoeveelheid lijm tot een minimum en geef de voorkeur aan wateroplosbare lijm. Voor inkt geldt dan weer dat felle kleuren te vermijden zijn.    

5. Is het een goed idee om karton en plastic te combineren in een verpakking?  
Dat hangt ervan af. We raden af om meerlaagse verpakkingen op de markt te brengen, wanneer de materialen niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Wanneer een meerlaagse verpakking toch nodig of wenselijk is, dien je het de consument zo makkelijk mogelijk te maken om de twee onderdelen juist te sorteren.
TIP: In onze Design4Recycling richtlijnen vind je interessante voorbeelden hoe je de on-pack communicatie voor de consument kan verbeteren. 
 


Verder ontvingen we veel vragen specifiek voor een bepaalde toepassing. Met dit soort vragen en advies op maat kan je steeds terecht bij D4R@fostplus.be. In onze Design4Recycling richtlijnen vind je algemene informatie rond recycleerbaarheid.