De M van PMD: wat gebeurt er met je metalen verpakkingen?

 

Metalen verpakkingen sorteren we al sinds jaar en dag in de blauwe PMD-zak. Maar wat gebeurt er met die verpakkingen en welke weg leggen ze af tot ze als nieuwe grondstoffen terugkeren?

Metalen spuitbussen, drankblikjes, kroonkurken, het aluminium bakje voor je lasagne, én sinds 2023 ook metalen drankcapsules. Het zijn maar een paar voorbeelden van de metalen verpakkingen die je in de blauwe PMD-zak mag sorteren. En dat doen we ook massaal: elk jaar recycleert Fost Plus ongeveer 67.000 ton metalen verpakkingen. Om correct gerecycleerd te kunnen worden, moeten de metalen verpakkingen eerst van de rest van het PMD worden gescheiden, maar ook van elkaar. De M van PMD bevat namelijk drie types metalen verpakkingen.

Drie metalen materiaalstromen

Zodra de blauwe PMD-zak bij jou thuis wordt opgehaald, gaat die naar een van de vijf gloednieuwe sorteercentra in België die speciaal voor de blauwe zak werden gebouwd. De metalen verpakkingen bestaan grotendeels uit aluminium en staal en worden van de plastic verpakkingen, drankkartons én van elkaar gescheiden in het sorteercentrum. Dat gebeurt op verschillende momenten in het sorteerproces.

De trommelzeven zeven kleiner materiaal. Dat uitgezeefd klein materiaal gaat nog langs een wervelstroomscheider, die klein aluminium uitsorteert. Dat gebeurt via, je raadt het al, wervelstroom: een magnetische rotor produceert een snel wisselend magnetisch veld, waardoor alle niet-ijzerhoudende metalen worden afgestoten van de rest. Zo worden kroonkurken, drankcapsules, aluminium folieverpakkingen (bv. rond chocolade), ... uit de rest van het PMD gehaald.

Verpakkingen uit staal volgen een ander proces: omdat zij ijzer bevatten, worden ze van de rest verwijderd via een reuzenmagneet. Verschillende metalen verpakkingen die je misschien zelfs dagelijks gebruikt, zijn uit staal gemaakt: conservenblikken van allerhande voedingsmiddelen en metalen deksels van glazen potten. 

Aluminium verpakkingen die groter zijn dan het kleine alu materiaal (kroonkurken, drankcapsules, …) zijn de laatste ‘M’ van PMD die in het sorteercentrum nog van de rest moet worden verwijderd. Deze aluminium verpakkingen bestaan uit drankblikjes, spuitbussen (voor slagroom, deo, luchtverfrisser, etc.), aluminium bakjes (voor lasagne, …), enzovoort. Net als het klein aluminium worden zij via een wervelstroomscheider van de rest verwijderd.

 

Trommelzeef in het sorteercentrum Indaver

Door de kleine gaten van de trommelzeef wordt het kleinste materiaal gescheiden van de rest.

Reuzenmagneet die staal aantrekt

Een reuzenmagneet gaat alle ferrometalen zoals conservenblikken aantrekken.

Wervelstroomscheider die aluminium verpakkingen uitsorteert

Een wervelstroomscheider sorteert aluminium verpakkingen uit, zoals drankblikken en spuitbussen

Metalen materiaalstromen in de PMD-zak

Waardevolle grondstoffen 

Zowel staal als aluminium kan oneindig gerecycleerd worden, zonder enig kwaliteitsverlies.
Bovendien is er tot 85% minder energie nodig om staal te recycleren dan om het te produceren. Voor gerecycleerd aluminium loopt dat cijfer zelfs op tot 95%. Daarnaast hoeven we dankzij recyclage geen of minder nieuwe grondstoffen te ontginnen.

Oneindig veel toepassingen

De metalen verpakkingen worden vermalen, gezuiverd en vervolgens omgesmolten in grote staven, blokken of cilinders, klaar voor gebruik in nieuwe toepassingen. Gerecycleerd staal en aluminium vind je zowat overal terug. In nieuwe verpakkingen voor cosmetica of voeding, maar evengoed in andere producten, zoals scheermesjes of elektrische huishoudtoestellen. Ook in de bouwsector en de auto-industrie wordt heel wat gerecycleerd materiaal gebruikt.

Hoe wordt al je PMD nu eigenlijk verder gesorteerd nadat je blauwe zak wordt opgehaald? We nemen je mee naar het sorteercentrum!