Waar je tuinproducten gooien?

Eindelijk warme zonnestralen, da’s het teken om terug te beginnen tuinieren. Oké, even grote kans dat je dit leest wanneer het regent – we zijn dan ook in België. Maar zodra je beslist om al je tuingerief van onder het stof te halen om je planten te verzorgen, zal jij weten hoe je al je tuinproducten juist moet sorteren.

1. Lege zakken van boomschors, mest, hydrokorrels, … : PMD

Lege plastic zakken van potgrond, bodemverbeteraars, boomschors, zaagsel, … Het zijn allemaal voorbeelden van de P van PMD: plastic verpakkingen. Zodra de zakken leeg zijn, kan je ze dus in de blauwe zak gooien.

Het enige waarop je met zo’n zakken moet letten is dat je ze in geen geval vult met ander PMD. In het sorteercentrum voor PMD wordt de inhoud van de PMD-zakken op de sorteerband gelegd, waar gevulde zakken en hun inhoud niet herkend zullen worden door de installaties. Gevolg: de gevulde zak is verloren voor recyclage. 

Is de zak heel groot? Dan doe je er best aan om ze iets kleiner te knippen tot maximaal zo’n vierkante meter. De stukken folie worden zo minder hinderend in de sorteerinstallaties.
 

Zak boomschors en zak potgrond - PMD sorteren
onkruidverdelger en insectenspray sorteren - KGA

2. Lege flessen en sprays van pesticiden, insecticiden, … : KGA

Hoewel deze producten in een plastic of metalen spuitbus zitten, zijn de verpakkingen van pesticiden en insecticiden nooit welkom in de blauwe zak. Op de sorteerwijzer van PMD – die je hier eenvoudig kan downloaden – zie je dat sommige verpakkingen altijd verboden zijn in de PMD-zak en naar het recyclagepark moeten. Verpakkingen van onkruidverdelgers of producten tegen bladluis, spintmijt, etc. zijn daar dus een voorbeeld van. Ook al zou de spray of fles geen waarschuwend pictogram of veiligheidssluiting hebben of staat er ‘eco’ op de verpakking: onthoud dat lege verpakkingen van insecticiden en pesticiden ALTIJD Klein Gevaarlijk Afval zijn. Houd KGA apart en neem ze mee bij je volgend bezoek aan het recyclagepark.
 

3. Lege flesjes vloeibare meststof: PMD

Heb je je planten voeding gegeven met wat vloeibare meststof? Lekker geurtje, hé 😉 Weet dat je het flesje, zodra het leeg is, in de blauwe zak kan sorteren. Het heeft namelijk geen kindveilige druk-draaidop, het bevat geen waarschuwend pictogram en het is geen pesticide of insecticide. In de PMD-zak ermee! Dop op het flesje laten is zeker aan te raden omwille van de geur 😉

Flesje vloeibare meststof voor planten - PMD
Plastic bloempotjes - PMD of niet?

4. Bloempotjes: PMD

Nieuwe kruiden, bloemen of andere planten gekocht om te planten in je tuin of terras? Deze zullen hoogstwaarschijnlijk in een zogenaamd kweekpotje zitten. Dergelijk kweekpotje wordt bij het tuinieren vaak overbodig wanneer je de plant in je gazon plant. Wist je dat zo’n kweekpotjes ook verpakkingen zijn? Ze zijn dus welkom in de blauwe zak. Houd wel rekening met correcte sorteerhandelingen, zodat recycleren mogelijk is. In dit geval is het belangrijk dat je geen meerdere potjes in elkaar stapelt. Doe je dat wel, dan maak je het moeilijk voor de sorteerinstallaties, die de potjes niet zullen herkennen. Kans is dus dat de kweekpotjes niet in de juiste materiaalstroom terechtkomen, waardoor ze niet zullen gerecycleerd worden.

En wat met de andere bloempotten? Koop je bloempotten waarin je je plant, eventueel met kweekpot, in wilt zetten? Dat zijn zogenaamde sierpotten en zijn geen verpakkingen. Ze kunnen dus niet gesorteerd en gerecycleerd worden via de blauwe zak. Harde plastic sierpotten of bloempotten van andere materialen kan je deponeren op het recyclagepark.

5. Handschoenen, tuinslang, gieter, schop, … : restafval of recyclagepark

Onthoud dat de PMD-zak staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Tuinspullen die geen verpakkingen zijn, hebben dus niks te zoeken in de blauwe zak. Denk maar aan handschoenen, een kapotte tuinslang, een plastic gieter, een schop, … Zelfs opblaasbare zwembadjes en plastic tuinstoelen komen de afvalophalers soms tegen in de blauwe zak. Al deze tuinspullen, tuindecoratie, tuinmeubelen breng ja naar het recyclagepark. Of beter: zijn ze nog perfect bruikbaar, geef ze weg of verkoop ze.
 

tuinstoel, gieter, handschoenen... deze tuinspullen zijn geen PMD

6. Planten, potgrond, … : check bij je afvalintercommunale
 

Afhankelijk van je regio gelden er andere regels voor tuinafval. Sommige intercommunales bieden de ophaling van tuinafval aan als aparte stroom, bij andere intercommunales zal je tuinafval moeten brengen naar het recyclagepark. Consulteer dus zeker de website van je afvalintercommunale.

En nu duimen op een ideale lente en zomer om je tuin of terras helemaal mooi te maken!


Nog sorteertwijfels? Vul het in bovenaan deze pagina en krijg meteen de sorteerinstructie.