De Sint mag dan vaak met een jute zak op stap zijn, wij weten dat de blauwe zak stiekem zijn favoriet is. Want door verpakkingen goed te sorteren, kunnen we meer recycleren en belandt er minder waardevol materiaal in de verbrandingsoven. Ontdek hoe alle plastic en aluminium verpakkingen rond de chocolade gesorteerd moeten worden.

De plastic verpakkingen

Veel chocoladefiguren van Sint en Piet zitten in een plastic zakje. Zodra de chocolade opgesmuld is, mag het lege plastic zakje in de blauwe zak. Want plastic zakjes zijn een voorbeeld van plastic verpakkingen. En de P van PMD staat inderdaad voor plastic verpakkingen. Zit de marsepein ook in een plastic verpakking? Jawel, ook die verpakking is PMD en sorteer je in de blauwe zak. Leeg zakje snoep? PMD. Trouwens, wist je dat ook plastic verpakkingen van niet-eetbare cadeaus van Sinterklaas in de PMD-zak horen? Zoals de plastic doos waarin een speelgoedauto zat, of de plastic blister rond een pop? Je raadt het: een plastic verpakking, dus PMD.

Plastic verpakkingen worden in het sorteercentrum nog verder uit elkaar gehaald, afhankelijk van het type plastic. Dat heet 'uitsorteren'. Maar liefst elf plastic materialen worden er uitgesorteerd, zowel hardere (doos, fles, potje, ...) als zachtere (zakje, folie, ...) materialen.

Nog een extra weetje: het netje waarin de gouden chocolade munten inzitten, is ook een plastic verpakking. Je leest het, ook deze mag in de blauwe zak!

plastic verpakkingen van Sinterklaas
zilverpapieren verpakking van chocolade Sint

De aluminium verpakking rond chocoladefiguren

De aluminium folie rond een chocolade sint, of de gouden aluminium verpakking van de gouden munten zijn ook verpakkingen. Geen plastic, maar metalen verpakkingen. Daarvoor staat de M in PMD. Naast de meer typische metalen verpakkingen zoals drankblikjes of conservenblikken, horen daar dus ook de aluminium verpakking rond chocolade bij. Die zijn misschien een pakje kleiner dan blikjes of aluminium schaaltjes, toch kunnen ze in het sorteercentrum worden uitgesorteerd, dankzij trommelzeven en wervelstroomscheiders.

Trommelzeven kan je vergelijken met grote draaiende droogtrommels met gaten in. Zo worden kleine materialen uit de rest van het PMD gezeefd. Dat klein materiaal gaat dan naar een wervelstroomscheider, die het klein aluminium materiaal eruit kan halen. Wanneer je de aluminium verpakkingen rond chocolade oppropt tot een bolletje, zal dat bolletje gemakkelijker door de gaten van de trommelzeef vallen dan wanneer de aluminiumfolie niet in een bolletje is gepropt. Voordat je de aluminium folieverpakking in de blauwe zak sorteert, maak er dus eerst even een bolletje van. Dat verhoogt de kans op een juiste sortering en bijgevolg een correcte recyclage. Wist je trouwens dat kroonkurken en koffiecapsules ook tot de categorie klein aluminium horen? Ook zij volgen hetzelfde traject als de verpakking rond de chocolade Sint.

De magie van recyclage

Door metalen verpakkingen te sorteren, besparen we heel wat primaire grondstoffen. Aluminium en staal kunnen oneindig worden gerecycleerd, zonder kwaliteitsverlies. Bovendien vereist de recyclage van staal tot 85% minder energie in vergelijking met de productie van nieuw staal. Voor aluminium is dit tot 95% minder energie. Sorteer je je metalen verpakkingen, waaronder de aluminium folie rond de Sint, correct, dan help je de ecologische voetafdruk verkleinen en worden natuurlijke hulpbronnen beschermd.

Zodra de metalen gerecycleerd zijn, worden ze omgezet in grote staven, blokken of cilinders, klaar voor gebruik in tal van toepassingen. Ze zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven en worden gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken voor cosmetica of voedingsmiddelen, en dus ook voor chocolade. Niet enkel nieuwe metalen verpakkingen, ook in producten komt het materiaal van gerecycleerde metalen verpakkingen voor. Denk maar aan elektrische apparaten. Ook de bouwsector en auto-industrie gebruiken enorm veel gerecycleerde metalen.

Geef je verpakkingen van Sinterklaas en alle andere verpakkingen dus een tweede leven door ze correct te sorteren. Want wie goed sorteert krijgt lekkers, wie niet sorteert de roe!

Voordat je de aluminium folieverpakking in de blauwe zak sorteert, maak er eerst even een bolletje van.